8 Mayıs 2017 Pazartesi

Blogger Yazı Başlığını Öne Almak

Blogger’da Yazı Başlığını Blog Başlığından Önceye Almak

Yeni açmış olduğunuz, normal bir blogger blogda yazı yayınladığınız zaman önce blogunuz başlığı görünür, daha sonra yazının başlığı görünür. Yani google'da şöyle bir görünüm olur;

Bazı Şeyler İyi Olsun Diye: Yazı Başlığını Öne Almak
Yeni açmış olduğunuz, normal bir blogger blogda….

Bu seo açısından çok da uygun olan bir durum değildir. Bunu seo ile uyumlu hale getirmek için bu durumu tersine çevirmek gerekir. Yani önce yazdığınız yazının başlığı görünmeli daha sonra blogunuzun adı görünmelidir. Bu sayede arama motorlarında, yazdığınız başlıkta daha kolay bulunursunuz. Bu da hem kullanıcıların aradıklarını kolay bulmalarını sağlar hem de sitenizin ziyaretçi sayısını artırır. Bu yöntem basit ama etkili bir yöntemdir.


Bu değişikliği uygulamak için yapmamız gereken işlem çok basittir. Öncelikle blogger tasarım sayfasını açıyoruz ve oradan sol taraftaki menüden “tema” butonunu tıklatıyoruz. Açılan pencereden “HTML’yi Düzenle” butonuna tıklıyoruz.

Açılan kod ekranından aşağıdaki kodu buluyoruz. Ki bu kod zaten muhtemelen hemen karşınızdadır.

<title><data:blog.pageTitle/></title>

Bulduğumuz bu kodu siliyoruz bunun yerine aşağıdaki kodu aynen yapıştırıyoruz.

<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;index&quot;'>
<title><data:blog.title/></title>
<b:else/>
<title><data:blog.pageName/> | <data:blog.title/></title>
</b:if>

Bu kodu yapıştırdıktan sonra yukarıdan “Temayı Kaydet” butonuna tıklatıyoruz ve işlemimiz bitiyor. Ve artık yayınladığımız yazıların başlığı, blog başlığımızdan önce görünecektir. Bu da arama motorlarında daha iyi sonuçlar verecektir.


Blogger'da html ile yazı başlığı kodu düzenlenmiş hali
İşlem sonrası görünüm bu şekilde olmalıdır.

Bu işlemleri adım adım takip ettiğimiz zaman sorunsuz bir şekilde çalışacaktır. Bu uygulamanın örneğini iyiolsun.blogspot.com'da görebilirsiniz. Fakat bazen bazı sorunlar karşımıza çıkabiliyor. Ben bununla alakalı olarak bir sorun yaşadım ve araştırmalarımda gördüm ki benimle aynı sorunları yaşayan başka insanlar da var. Aslında bu sorun sadece dikkatsizlikten kaynaklanıyor.

Bilindiği gibi sitemizin seo ayarları için bir diğer önemli husus da “meta tag” dediğimiz etiketler. Bu işlere yeni başlamış olan bazı kullanıcılar bu meta tag’ı merak edip araştırıyor ve ücretsiz ve pratik olarak kendilerine sunulan meta tag yapıcı programları kullanabiliyor. Bu program bir meta tag sunuyor ve bu da işe yarıyor gerçekten. Fakat meta tag içerisinde de bir adet <title> kodu bulunuyor. Kullanıcı bu kodu <Head> başlığından sonraya ekliyor ve daha sonra da yukarıda açıkladığımız şeyi yani “yazı başlığını öne almak” işlemini yapmak istiyor. Bu adımları takip ediyor ve kodu sona yapıştırıyor. Haliyle web sitesi de ilk olarak yukarıdaki HTML kodunu okuduğu için, meta tag içerisindeki yer alan başlık her yazıda görünüyor. Hatta yazı başlıkları görünmüyor bile. Bu sorunu çözmek için yapmamız gereken şey ise <head> etiketinden sonraki ilk <title> ile başlayıp </title> ile biten kodu silmektir. Bunu yaptığımız zaman sorun kendiliğinden çözülecektir.

Herkese kolay gelsin. Açtığımız web sitelerinde, bloglarda her şey iyi olmasa bile, bazı şeyler iyi olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız bizim için çok değerlidir. Lütfen yorum yapın.