14 Haziran 2017 Çarşamba

Kitap Okumanın Faydaları

Kitap okumanın 21 faydası, iyi olsun blog

Kitap Okumanın ve Genel Olarak Okumanın Faydaları:

Kitap okumanın gerek bireysel gerek toplumsal olarak ne kadar faydalı olduğu malum. Tarihe baktığımız zaman okuyan insanların ve toplumların okumayanlara oranla daha faydalı işler yaptıklarını, daha iyi olduklarını görüyoruz.

Şurası bir gerçek ki, sadece okumak insanı insan yapmıyor ya da okumamak insanı kötü yapmıyor fakat okuyan insanların daha nitelikli oldukları görülüyor. Bu sebeple okumak çok faydalı bir eylemdir. Dinimiz de okumaya, öğrenmeye, ilime büyük önem vermiştir ve bunu tavsiye etmiştir.

İlk gelen vahyin “Oku” olması, bazı ayetlerde kaleme, ilime özellikle dikkat çekilmesi ve Peygamberimizin de bu konuda tavsiyeleri manidardır. Peki, okumak bize ne katar, okumanın faydaları nelerdir?

Okumanın önemini herkes bilir. Okuyanlar, okuduklarının kendilerine kattıklarını görerek bunun farkındadır. Okumayanlar ise okumadıkları için neler kaybettiklerini görerek bunu fark ederler. Okumanın faydaları nelerdir gelin birlikte bunları maddeler halinde inceleyelim.


Kitap Okumanın ve Genel Olarak Okumanın Faydaları:


1-) Türkçeyi düzgün kullanmak; Aslında buna “dili düzgün kullanmak” desek daha doğru olur. Bizler Türkçe okuduğumuz için okumak Türkçe açısından oldukça fayda sağlar. Bu her dil için geçerli bir kuraldır. Eğer başka dilde okumalar yapıyorsak, o dilde kendimizi geliştirmemize, o dili daha düzgün kullanmamıza olanak sağlar.

2-) Kendimizi daha rahat ifade edebilmemizi sağlar; Okuyarak kendimizi geliştireceğimiz için, kendimizi daha rahat ifade edebiliriz. Gerek konuşurken gerekse yazarken.

3-) Okumak kelime dağarcığımızı genişletir ve böylece daha çok kelime bildiğimiz için daha iyi anlarız. Bu her alan için geçerlidir. Mesleki alanda yapılan okumalar o alanda daha uzman olmamıza ve daha iyi işler yapmamıza olanak sağlar.

4-) Okumak alzheimer hastalığına karşı bir önlemdir; Yapılan araştırmalara göre, düzenli okuyarak zihnini sürekli aktif halde bulunduran insanların Alzheimer hastalığına yakalanma risklerinin düştüğü gözlemlenmiştir. Bu çok önemli bir faktördür. Zira eskiler “Allah canımı alsın ama aklımı almasın” diye dua ederlermiş. Ölümü temenni etmek hoş bir durum değil ama bazen aklını yitirip perişan olmaktansa ölmek daha iyi bir seçenekmiş gibi görünebiliyor. Allah hakkımızda hayırlısını versin.

5- Okumak bilgi kazandırır ve bizi bilgili bir insan yapar. Ne kadar çok okursak o kadar çok bilgi sahibi oluruz. Zira dünyada o kadar çok bilgi var ki, bunların hepsini bilmeye ömür yetmez. Ama okuyarak ne kadar çoğunu öğrenirsek o kadar kârdır bizim için.

6- Okumak hafızayı güçlendirir; Daha dinamik bir zihne ve daha güçlü bir hafızaya sahip oluruz. “Bilgi Çağı” olarak adlandırılan günümüzde bu ikisi önemli bir etkendir.

7- Okumak daha iyi yazılar yazmamızı sağlar. Özellikle yazar olmak isteyenlerin çok okumaları gerekir. Başarılı bir yazar olmak için bol bol okumak gerekir.

8- Okumak yaratıcı zekâyı geliştirir.

9- Okuyarak farklı olayları, farklı pencerelerden gördüğümüz için bizim de olaylara farklı pencerelerden bakmamızı sağlar.

10- Okumak güzel ve yararlı bir uğraştır, zamanı iyi değerlendirmemizi sağlar. Hatta yapılan araştırmalara göre okumanın stresi azalttığı görülmüştür.

11- Okumak elbette hayal gücümüzü geliştirir. Okurken, anlatılanları zihnimizde istediğimiz gibi canlandırabiliriz.

12- Okumak öğrencilerin okul hayatlarındaki başarıları artırır. Okuyarak bilgilerimiz arttığı için ve burada yazdığımız pek çok faydayı sağladığı için okul ve eğitim hayatımızdaki başarıları doğrudan etkileyecektir.

13- Okumak, kendimize olan özgüvenimizi artırır.

14- Okumak, insana tecrübe kazandırır. Zira bir kitabın yazılması demek aslında bir insanın hayat hikâyesinin ve tecrübelerinin aktarımı demektir. Her kitap yazarını yansıtır ve onu temsil eder. Bir kitap en az bir insan demektir ve insan da tecrübelerinden müteşekkildir.

15- Okumak, bazı durumları daha iyi ifade edebilmek için alıntı yapabilmenize olanak sağlar. Yani bir durum hakkında söylenmiş atasözleri, deyimler, özlü sözler gibi şeyleri daha çok okuyarak öğreniriz ve bunları da konuşurken yahut yazarken alıntı yaparak kullanırız. Bu da daha güzel ve etkili konuşmamıza, kendimizi ifade etmemize imkan tanır.

16- Okumak, toplumsal ilişkilerimizin kalitesini artırır. Birbirimizi daha iyi anlayabiliriz.

17- Okumak, genel kültürümüzü artırır. Daha kültürlü bir insan oluruz.

18- Okumak, oturduğumuz yerde dünyayı dolaşmamızı sağlayabilir; zira anlatılanları hayal ederek dünyayı dolaşmış gibi oluruz.

19- Okumak, bilgi yarışmalarında size ciddi ödüller kazandırabilir. Nitekim günümüzdeki ödüllü pek çok bilgi yarışmasında yüksek ödüller kazanan insanların genelde çok okuduğu görülmektedir.

20- Okumak, sohbetlerde ve özellikle edebiyata ilgili sohbetlerde sizleri söz sahibi yapar.

21- Okumak güzeldir, iyidir. Okuyalım iyi olsun (:

Okumak bazı şiirlerin de konusu olmuştur. Çok sevdiğim bir şiirde geçen okumakla alakalı bölümü burada paylaşmak istiyorum.

Şiir tam olarak kime ait bilmiyorum ama ben Bedirhan Gökçe’ye ait diye biliyorum. Yanılıyorsam düzeltin lütfen. Şiirin adı; “18 Yaş Şiiri”. Şiirde 18 yaşın güzellikleri çok güzel bir şekilde anlatılıyor. Özellikle şiiri Bedirhan Gökçe’den dinlemenizi tavsiye ederim. Şiirin ilgili bölümü şöyle;

Sahaflar çarşısından kitap almışım,
Oturmuş okumuşum hep gündüz gece.
Bütün toplantılarda hep söz almışım,
Hatipliğim düşmüş bütün dillere.


Bu dizeleri okuduğum, dinlediğim zaman hem hayıflanırım hem de içimde bir okuma isteği olur. Şiirde dediği gibi oturup gündüz gece kitap okumak geçer içimden.

Okumanın insana neler kattığını anlatan güzel bir resime de burada yer vermek istiyorum.

kitap okuyan ve okumayan iki insan, kitap okumanın faydalarını anlatan güzel bir çizim
Okumak İnsana Değer Katar
Evet, yaptığım araştırmalar ve gözlemlerim sonucu yukarıdaki maddeleri oluşturdum. Elbette okumanın faydaları bunlarla sınırlı değil. Daha sayamadığımız pek çok faydası mevcut tabi ki. Sizler de yorum yaparak okumanın faydalarına eklemelerde bulunabilirsiniz. Okumak size ne kattı? Mutlaka yazın (:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız bizim için çok değerlidir. Lütfen yorum yapın.